Nieuws

Kop- en voetteksten, pagina nummers aanpasbaar Google Documenten

Geplaatst 3 mrt. 2015 06:38 door ernstjan@g-workplace.com

Vanaf heden is het mogelijk om op de eerste pagina van een document andere kop en voetteksten te gebruiken dan in de rest van het document, dit kan handig zijn voor:


 • Academische opmaak richtlijnen (e.g. MLA, CMS, APA)

 • Starten van pagina nummering vanaf 2e pagina

 • Een titel pagina opmaken zonder kop- en/of voettekst


Na het invoegen van een kop- of voettekst in het document wordt een nieuwe checkbox zichtbaar - door het aan te klikken heb je de mogelijkheid om een andere kop- en voettekst te plaatsen op de 1e pagina:Tevens is er een nieuw Invoegen > Paginanummer menu dat de vrijheid geeft hoe en waar wordt gestart met pagina nummering - bijv. aan de onderzijde op de tweede pagina.


Google Drive bijlagen in Gmail

Geplaatst 18 dec. 2014 06:54 door ernstjan@g-workplace.com   [ 18 dec. 2014 06:54 bijgewerkt ]

Vanaf heden is het mogelijk om in Gmail een fysieke bijlage vanuit Google Drive toe te voegen in de mail.


Met deze lancering, maakt Google het mogelijk om niet Google bestanden als bijlage te koppelen aan de mail. De functionaliteit is beschikbaar via het drive icoon in Gmail.Vervolgens kan een bestand worden geselecteerd en kan worden gekozen voor "Bijlage" in plaats van "Drive-link"
De functionaliteit werkt alleen voor bestanden welke niet gemaakt zijn in Google Drive (Documenten, Spreadsheets, Presentaties). Daarnaast is de maximale bijlage in Gmail 25MB per bericht.

Slimmer delen in Google Drive

Geplaatst 17 dec. 2014 03:14 door ernstjan@g-workplace.com   [ 17 dec. 2014 03:14 bijgewerkt ]

Delen binnen Google Drive wordt steeds makkelijker. Vanaf heden wordt bij het invoeren van een mailadres in het deelvenster de profielfoto weergegeven van de personen waarvan het mailadres is toegevoegd. Dit kan handig zijn om te zien of je de juiste persoon daadwerkelijk hebt toegevoegd.

Om sneller personen te vinden om het document mee te delen is dezelfde functie als we al kennen vanuit Gmail toegevoegd. Zodra twee personen in het deelvenster zijn toegevoegd worden daaronder suggesties voor mogelijke andere personen om het document mee te delen weergegeven. 
MS Office bestanden als bijlage in Gmail direct converteren naar Drive

Geplaatst 17 dec. 2014 02:52 door ernstjan@g-workplace.com   [ 17 dec. 2014 02:52 bijgewerkt ]

MS Office bestanden worden vaak als bijlage in emails gebruikt. Gmail heeft nu de mogelijkheid om deze bijlagen vanuit de mail direct te converteren naar het Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties formaat zodat het document direct bewerkt kan worden. Tevens geeft dit ook direct de andere voordelen o.a. realtime samenwerken, overal benaderbaar, inzichtelijk wie welke wijziging heeft gemaakt etc. 

Met deze toevoeging zijn er voor MS Office producten als bijlage in Gmail momenteel 3 mogelijkheden:
 1. Downloaden
 2. Opslaan in Google Drive
 3. Converteren en direct bewerken in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties
Deze functionaliteit staat los van de Chrome Extensie Office Editor. Om MS Office bestanden direct vanuit de Chrome browser te kunnen bewerken is het toevoegen van de Office Editor extensie vanuit de Chrome Webstore noodzakelijk.

Indien wordt gekozen om het MS Office bestand te bewerken in Google wordt het document automatisch geconverteerd en geopend. Zodra later nogmaals vanuit de bijlage in de mail wordt gekozen voor "Bewerken met ...." dan zal het document opnieuw worden geconverteerd en geopend en zijn er 2 documenten met dezelfde naam in Drive.  

Dianummers toevoegen in Google Presentaties

Geplaatst 4 dec. 2014 01:26 door ernstjan@g-workplace.com   [ 4 dec. 2014 01:50 bijgewerkt ]

In Google Presentaties is de mogelijkheid toegevoegd om dia nummering toe te voegen. 

Werkwijze:
 1. Ga naar "Invoegen" in de toolbar
 2. Kies voor "Dianummers"
 3. Maak een keuze voor Dianummers op alle pagina's (eventueel exclusief de titeldia's) of alleen op de geselecteerde dia's (de dianummering gaat uiteraard wel door ondanks dat er op bepaalde dia's geen pagina nummer zichtbaar is)
 
                   


Wijzigen van afbeeldings kleur, transparantie, helderheid en contrast in Google Documenten

Geplaatst 3 dec. 2014 14:41 door ernstjan@g-workplace.com   [ 3 dec. 2014 14:42 bijgewerkt ]

Voor het bewerken van afbeeldingen in Google Documenten is het mogelijk om vanuit het tekstdocument zelf de kleur, transparantie, helderheid en contrast aan te passen. 

Hoe werkt het?
 1. Selecteer een afbeelding in een tekstdocument
 2. Klik op de button "Afbeeldingsopties" in de toolbar (ook is het mogelijk om via een rechter muisklik op de afbeelding "Afbeeldingsopties" te selecteren)
 3. Via "kleurwijziging" is het mogelijk om de kleur van de afbeelding te wijzigen
 4. Via "aanpassingen" zijn de de volgende wijzigingen mogelijk:
  • Transparantie
  • Helderheid
  • Contrast


Cellen in tabel samenvoegen in Google Documenten

Geplaatst 3 dec. 2014 14:18 door ernstjan@g-workplace.com   [ 3 dec. 2014 14:39 bijgewerkt ]


Het samenvoegen van cellen in een tabel in Google Documenten is vanaf heden mogelijk.

Cellen in tabel samenvoegen:
1. Selecteer de cellen in de tabel welke samengevoegd dienen te worden
2. Selecteer in het "Tabel" menu "Cellen samenvoegen" (of geef een rechter muisklik en selecteer "Cellen samenvoegen")

Opmaak menu in Gmail onthoudt voorkeur

Geplaatst 1 dec. 2014 05:21 door ernstjan@g-workplace.com   [ 1 dec. 2014 05:24 bijgewerkt ]

Bij het opstellen van een mailbericht in Gmail is standaard het opmaak menu verborgen. Zodra een wijziging in lettertype,  kleur tekst, opsommingstekens etc. dient plaatst te vinden dient de gebruiker de functionaliteit beschikbaar te maken door op het letter "A" symbool te klikken waardoor het opmaak menu verschijnt. 

Door een wijziging van Google wordt momenteel de laatst gebruikte instellingen bewaard. Dit betekent dat als het opmaak menu beschikbaar is geweest bij de laatste mail dan zal bij het opstellen van een nieuw email bericht het menu ook direct beschikbaar zijn. Indien het menu verborgen was bij de laatste email dan zal bij het opmaken van een nieuw mailbericht het menu ook verborgen zijn. 

Opmaak menu verborgenOpmaak menu beschikbaarLinks naar websites en Google Drive-bestanden delen in het chatvenster

Geplaatst 20 nov. 2014 04:08 door ernstjan@g-workplace.com   [ 20 nov. 2014 04:09 bijgewerkt ]


Het was al mogelijk om links naar websites en Google Drive documenten te delen via het chatvenster in Google Hangouts maar deze functionaliteit is momenteel uitgebreid met een koppeling naar Google Drive bestanden waarbij zodra de link is toegevoegd een voorbeeld weergave in het chatvenster verschijnt.

Zodra een persoon het chatvenster gebruikt wordt het chatvenster automatisch ook zichtbaar bij de andere deelnemers in de Hangout. De voorbeeld weergave van een document is alleen zichtbaar indien de andere deelnemers in de Hangout minimaal leesrechten op het document hebben. Hebben zij geen rechten op het document dan zien zij alleen de link. 

Bij het openen van de link wordt een nieuw browser tabblad geopend.

Een veel gebruikte andere methode om vanuit Hangouts te werken met Drive bestanden is door gebruik te maken van de Google Drive App in Hangouts.

Deze App maakt het mogelijk om een bestand toe te voegen aan de hangout zodat vanuit de Hangout zelf het bestand bewerkt kan worden in plaats van op een ander tabblad in de browser. 

Helaas heeft Google gecommuniceerd dat de App vanaf 15 december 2014 zal gaan verdwijnen.


Nieuwe Google Product Iconen

Geplaatst 7 nov. 2014 02:29 door ernstjan@g-workplace.com   [ 7 nov. 2014 02:29 bijgewerkt ]

Google heeft onlangs een nieuw "Material Design" aangekondigd en voor verschillende producten al uitgerold. 

Vanaf deze week zien we ook een wijziging in de product iconen van Google in de Chrome Browser. Dit begon aan het begin van de week met een nieuw icoon van Google Agenda maar momenteel hebben ook de iconen van Sites en Contacten een face-lift ondergaan.


1-10 of 23